Izložba Duje Botteri "Iskapanje svjetla"

Izložba Duje Botteri

Kustosica: Mirela Vujević Duvnjak

Na izložbi "Iskapanje svjetla" u kaštelu Vitturi Duje Botteri predstavit će se s dvanaest monokromnih slika (slikoreljefa) velikog i sedamdesetak slika malog formata nastalih u posljednje gotovo četiri godine. Izrađene su u staroj tehnici enkaustike (način slikanja pomoću ugrijanog pčelinjeg voska i pigmenata). Višegodišnjim praktičnim istraživanjem Botteri usavršava vrlo zahtjevnu tehniku stvarajući slike čudesna svjetla i unutrašnjih prostora. Odabirom monokromatskog izričaja i kiparskog pristupa slici (nanošenje pa struganje voska) omogućilo mu je iznalaženje novih oblika i novih slikarskih mogućnosti…

Tijekom trajanja izložbe umjetnik će dolaziti raditi na tri nedovršene slike integrirane u postavu. Provest će se i happening dolaska umjetnika u dogovoreno vrijeme iz Splita brodom preko Kaštelanskog zaljeva na južna "morska vrata" kaštela Vitturi naglašavajući koncepcijsku poveznicu s izloženim radovima. Izložbu prati dvojezični katalog s predgovorom kustosice Mirele Vujević Duvnjak, poetskim tekstom Ive Šimata Banova o liku i djelu autora te Botterijevom kratkom izjavom o izložbi. Oblikovanje kataloga i pratećih tiskanih materijala pripalo je Viktoru Popoviću. Na otvorenju izložbe nastupiti će s interpretacijom teksta Ive Šimata Banova glumac Donat Zec.

 

…Jednostavnost i kombinatorika labilne, otvorene geometrije pravokutnika, koji je metafora vrata ili prolaza, sidri, naglašava i dinamizira prostor slike. Kompozicijske inačice tih jednostavnih elemenata u službi su svjetlosti koja difuzno treperi, prodirući u prostor gledatelja, ali i navodeći ga u prostore izvora svjetla duboko u tijelu slike, ne stvarajući pritom natruhe napetosti, nego percepcijsko poniranje, sabranost i mir. Osim luminoznosti, tonskih vrijednosti, skladnih kompozicijskih rješenja prostornih odnosa, s izraženim ili zamućenim vertikalama i horizontalama na nekima od slika, važna je sastavnica i razigrani grafizam oslobođen semantičkih čitanja sjedinjen s umjetnikovim apstraktnim imaginarijem… (Iz predgovora kataloga, Mirela Vujević Duvnjak)

Duje Botteri rodio se u Splitu 26. ožujka 1985. godine. Nakon završenog školovanja na

Školi likovnih umjetnosti upisuje Kiparstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje je

2008. godine i diplomirao. Tom prigodom njegov mentor prof. Kuzma Kovačić otvorio

mu je izložbu naziva: Pustinjaštvo u kamenu.

Umjetničkim radom u tišini atelijera posvećuje se traženju svjetla, oblikujući umjetnički

izričaj radom u različitim kiparskim i slikarskim tehnikama. Djela mu se nalaze u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i diljem svijeta.

 

Izložba ostaje otvorena do 11.11. 2022.

Mirela Vujević Duvnjak, muzejska savjetnica
Odjel moderne i suvremene umjetnosti / Knjižnica
Muzej grada Kaštela
Lušiško Brce 5
21215 Kaštel Lukšić

Tel: 021 260 246

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

NAVIGACIJA