Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

AUTORSKA VEČER: KATARINA ZRINKA MATIJEVIĆ

AUTORSKA VEČER: KATARINA ZRINKA MATIJEVIĆ

Malo manje od četvrt stoljeća dijeli nas od trijumfalnog debija Katarine Zrinke Matijević na 8. Danima hrvatskoga filma sa studentskim dokumentarcem Dvoboj (1998) i prvog Grand prixa DHF-a dodijeljenog nekoj autorici. Od tada do danas, u samo četiri, ali četiri "čvrsta" redateljsko-scenaristička koraka dokumentaristica Matijević prošla je put od opservacije obične svakodnevice i veriteovske provokacije njezinih neobičnih ili "rubnih" protagonista do esejistički uobličene autoopservacije. Svaki od njih bio je u znaku nekog dvoboja, egzistencijalnog duela ili opozicije ‒ između stroge majke i zaigrana djeteta (Dvoboj), između čovjeka i prirode, odnosno muža i žene (O kravama i ljudima, 2002), između "republike" marginalaca i "službenog poretka" (Peščenopolis, 2003) ‒ sve do ogoljavanja vlastite intime sofisticiranom vizualnom posvetom svojim ličkim korijenima u višestruko nagrađivanom dokumentarcu Iza lica zrcala (2016). Taj put proći ćemo zajedno s redateljicom na njezinoj autorskoj večeri.

Diana Nenadić, selektorica programa

Katarina Zrinka Matijević

Katarina Zrinka Matijević diplomirala je filmsku i TV režiju 2002. na Akademiji dramske umjetnosti te apsolvirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu, sve u Zagrebu. Uz pisanje scenarija i režiju dokumentarnog i igranog filma, kao vanjski suradnik na Veleučilištu VERN predaje kolegij Uvod u režiju dokumentarnog filma. Prvi put na sebe skreće pozornost nagrađivanim studentskim filmom Dvoboj (1998). Njezin prvi profesionalni dokumentarac O Kravama i ljudima (2002, suredatelj Nebojša Slijepčević) prikazan je na važnim međunarodnim festivalima kao što su IDFA, München itd. Godine 2003. snima Peščenopolis. Njezin dokumentarni film Iza lica zrcala (2016) nagrađen je Oktavijanom te je prikazan na nizu prestižnih dokumentarnih festivala. U ljeto 2016. premijerno joj je prikazan prvi igrani dugometražni film Trampolin koji, nakon brojnih projekcija na internacionalnim festivalima, u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, služi za edukaciju stručnog kadra unutar Poliklinika za dječju i adolescentsku psihologiju i psihijatriju.

 

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA