JASENKA SMREKAR I LJILJANA TRŠAN

Crteži i slike – 14. 2. – 10. 3. 2022.

Galerija Kontrast, Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
Otvorenje izložbe: ponedjeljak, 14. veljače u 18 sati

JASENKA SMREKAR I LJILJANA TRŠAN Crteži i slike

Sinergija različitosti

Točno se sjećam dana kada su se, krajem rujna 2019. godine, na radionici crtanja i slikanja po prvi puta pojavile nove polaznice, Jasenka Smrekar i Ljiljana Tršan. Obje su bile jako željne znanja i učenja o novim tehnikama, ne znajući gdje će ih ta uzbudljiva avantura usmjeriti. Nisu ni slutile da će u bliskoj budućnosti imati priliku izlagati svoja djela na samostalnoj izložbi u Galeriji Kontrast Narodnog sveučilišta Dubrava.

Jasenka Smrekar je tada bila otvorenija, s nešto više likovnog iskustva od Ljiljane Tršan, koju je krasila sramežljivost i samozatajnost. Što god da sam predložio Jasenki da nacrta, ona nikada nije odbila, iako je motiv znao biti težak i kompliciran. Takvu sigurnost u sebe još nisam kao mentor imao prilike vidjeti među svojim polaznicima. S vremenom je, i to vrlo brzo, i Ljiljana zablistala, otkrivši nove svjetove i mogućnosti u likovnom izražavanju, koji će je neprestano nadahnjivati i upotpunjavati, uspješno se odmaknuvši od plošnog pristupa kreiranja crteža, nalik fragmentiranom mozaiku, prema složenijoj slojevitosti linije i teksture.

Umjetnost i služi da bogatstvo različitih ideja uspijemo pretočiti u određeni medij na sebi svojstven način. Što su djela originalnija, ona nas više oplemenjuju svojim neponovljivim formama i kompozicijama, bez obzira na to radilo se o figurativnoj ili apstraktnoj temi.

Jasenka Smrekar i Ljiljana Tršan upravo svojim radom potvrđuju navedenu tvrdnju. Teško je u svim tim okolnostima i danim mogućnostima pronaći i otkriti „pravoga“ sebe. Često nam se u tom kompleksnom, kreativnom procesu nameću određena htijenja, predrasude i strahovi, ne bi li nas odvukli od te egzistencijalne potrage. Svaki umjetnik na ovaj način puno otkriva o svom karakteru, neprestano se suočavajući s nekim novim likovnim problemom ili izazovom. Virtuoznost linije ne ovisi samo o urođenoj nadarenosti, već i o mukotrpnom radu u kojem se ostvaruje usklađena povezanost uma, srca i ruke. Stjecanjem radnih navika postajemo samokritičniji, a i naša vizualna opažanja se izoštravaju, što je preduvjet za uspješan kreativan rast.

Fascinantno je kako Jasenka Smrekar koristi olovku i ugljen, s osjećajem za cjelinu, ne bi li s lakoćom stvorila tonsku gradaciju dubine, tj. efekt magle. Iz zadanog materijala izvlači maksimum, tako da joj raznoliki pejzaži odišu akademskim senzibilitetom u kojem, uz raznovrsne linije, prevladavaju tonovi koji se pretvaraju u ekspresivne mrlje, dajući cijelom radu neopisivu snagu, naglašene igre svjetla i sjene. U akrilima na platnu pažnju joj privlači proljetno cvijeće, kao simbol prolaznosti, dajući toj veseloj temi dozu ozbiljnosti.

Ljiljana Tršan je stvorila dva zanimljiva, ali različita opusa. Jedan je apstraktni, koji je izložen na ovoj izložbi, dok je drugi inspiriran motivom grada u tehnici tuša, i kojeg je publika imala prilike vidjeti na prošlogodišnjoj „Izložbi polaznika Narodnog sveučilišta Dubrava“. Ako upitate većinu ljudi bili mogli nacrtati apstraktnu sliku, dobili bi potvrdan odgovor. No, samo rijetki mogu u toj tematici iznjedriti autentičnu umjetnost. Ljiljana je u ovoj temi pronašla plodno tlo u kojem je neprestano varirala simetrične i asimetrične geometrijske forme, koje bi minimalistički istaknula s nekoliko ploha u boji i tankih linija. Njezine apstrakcije odišu posebnom nježnošću u kojoj je istaknut karakter same autorice. Zanimljivo je pratiti Ljiljaninu likovnu evoluciju od jednostavnijih, u kojima vlada „duhovna“ harmonija, prema onim složenijim, ritmiziranim formama, koje na simboličnoj razini prikazuju društveni kaos tehnološkog doba.

Jasenka i Ljiljana, potaknute svojim uspjehom, ohrabrile su se i počele izlagati na pojedinim žiriranim izložbama, ravnopravno s profesionalnim autorima, shvaćajući da na radionici crtanja i slikanja u Kulturnom centru, nisu dobile samo djelić iskustva koje mogu hobistički koristiti, već i dublji smisao, nadišavši sva svoja iščekivanja, te razvivši na tom trnovitom putu veliko prijateljstvo i ljubav prema umjetnosti.

Iako su obje autorice zakoračile u treću životnu dob, ovom hvalevrijednom izložbom dokazale su nam da nikada nije kasno za razvijanje specifičnih sposobnosti i vještina, čime se stvaraju bolji preduvjeti za psiho-fizičko zdravlje. Narodno sveučilište Dubrava na tom tragu promiče cjeloživotno učenje kao kontinuirani proces koji omogućuje nadarenim pojedincima da ostvare svoj puni životni potencijal na korist cjelokupne zajednice.

Svebor Vidmar

 Jasenka Smrekar

Jasenka Smrekar rođena je 1960. godine. Školovala se i radila kao medicinska sestra u Zagrebu. U mirovini, od 2019. godine, započinje pohađati radionicu crtanja i slikanja u Narodnom sveučilištu Dubrava kod profesora Svebora Vidmara. Za to vrijeme ostvaruje više skupnih i žiriranih izložbi te tri samostalne. Izlagala je na 9. zagorskom likovnom salonu, međunarodnoj žiriranoj izložbi “Oni vole slikati” u galeriji MORH-a, 3. Zagrebačkom festivalu crteža u galeriji InArt, Trnsko, te na skupnim izložbama članova i prijatelja HDLU-a Zagreb, pod nazivom “Život umjetnika”. Prvu samostalnu izložbu slika i crteža imala je u Hrvatskoj udruzi kreativnih amatera 2021. godine. Članica je udruge Hrvatska udruga kreativnih amatera (HUKA) i Hrvatskog sabora kulture (HSK). Živi u Zagrebu.

Ljiljana Trsan.


Ljiljana Tršan
 rođena je u Zagrebu 1954. godine, gdje je pohađala osnovnu školu, gimnaziju te diplomirala na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu. Tijekom radnog vijeka, u radu s djecom i odraslim osobama, često je koristila i elemente Art terapije. U slobodno vrijeme organizirala je i provodila razne programe likovnih i kreativnih radionica. Odlaskom u mirovinu počinje se intenzivnije baviti crtanjem i slikanjem. Godine 2019. upisuje radionicu crtanja i slikanja u Narodnom sveučilištu Dubrava, koju vodi profesor Svebor Vidmar. Sudjelovala je na više skupnih izložbi, te četiri samostalne. Bila je uključena i u više humanitarnih likovnih kolonija. Članica je Hrvatske udruge kreativnih amatera (HUKA), Ludvig dizajna, Hrvatskog sabora kulture (HSK), Art Croatie, te Arte – Mostra Aqui o Teu Talento. Živi u Zagrebu.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.