Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Izložba fotografija Neno Mihovil Tica-Celic "Dobre refleksije"

vrijeme: 28. siječnja 2022 u 19 sati
mjesto: Galerija Mjesnog odbora Maksimir, Barutanski breg 5, Zagreb

 

Izložba fotografija Neno Mihovil Tica-Celic

Neno Mihovil Tica – Čelić, rođen je u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu te upisao u Osijeku pravi fakultet. Pet godina bio je urednik i voditelj na Radio Mariji, emisije za mlade Kvalitetan život mladih.
U sklopu svoje zajednice mladih bavio se dobrotvornim i humanitarnim radom.

Izložba fotografija Neno Mihovil Tica-Celic

Zanimaju ga sve grane fotografske umjetnosti. Trenutno radi u Udruzi Prisutnost, za pomoć starijim osobama. Za sebe kaže da voli eksperimentirati fotoaparatom.

Izložba fotografija Neno Mihovil Tica-Celic

Posjetio je više europskih zemalja, sjevernu i južnu Ameriku, uključujući godinu dana boravka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sudjelovao je u nekoliko skupnih izložbi (IV. Biennale hrvatske mlade fotografije). Iza sebe ima četiri samostalne izložbe.
Velika ljubav mu je Zagreb i ljepote Hrvatske te njegove foto skitancije su zabilježene fotografskim aparatom

Izložba fotografija Neno Mihovil Tica-Celic
Facebook event

 Refleksije u fotografiji

Lijepi odrazi mogu se naći posvuda, no neki ih ljudi neće primijetiti, dok će pak kreativci istrenirati i oči i um u potrazi za njima. Zanimljivi se motivi mogu naći u prirodi i u urbanim sredinama. Najčešće fotografije odraza u prirodi su odrazi na vodenim površinama. Pružaju bezbroj kreativnih mogućnosti rezultat kojih umnogome ovisi o izboru kuta snimanja. Simetrija na mirnoj površini vode pruža lijepu fotografiju /Dvorac Trakošćan/, no i lagani povjetarac može iskriviti sliku, a bačeni kamen još i više. Takav pristup daje krila mašti i pruža zanimljiv foto uradak. Nekoliko fotografija iz ovog koncepta mogu se nazvati zen fotografijama. Njihovo promatranje unosi mir i spokoj. Zelenilo okolna drveća i grmlja odražava se u vodi, ocrtavajući kao tankim kistom umjetnika svoje tanašne, filigranske obrise. Stanovnici vodenih područja poput Narcisa traže svoju sliku u čudesnoj vodenoj paleti.

Siva čaplja kao da namjerno okreće krilo i divi se vlastitom liku.

Sanjivi stanovnici Zoološkoga vrta pravocrtno se nižu uz vodu kako bi stvorili kompoziciju vrijednu fotografiranja.

Umjetnički zapis crno-bijele fotografije, most u Osijeku, najupečatljivije se ističe iz izbora fotografija ove izložbe. U magličastoj atmosferi buđenja dana pruža se oku znalca predivan prizor simetričnog odraza u tek neznatno uznemirenoj površini rijeke. Lišen suvišnih elemenata, prizor je kontemplativan i djeluje kao motivacija opredjeljenju crno-bijeloj umjetničkoj ekspresiji.

Gradski prizori, zgrade velikih staklenih, plastičnih i metalnih površina pružaju velike mogućnosti kreativne fotografije. Iz nekoga ugla odraz kuće sa suprotne strane ulice poprima sablasne obrise. Zidovi su iskrivljeni, kuća samo što se nije srušila,  kao u najgoroj noćnoj mori. 

Na nekoliko fotografija iz najužega centra grada, fasada poznatoga hotela sa mnogo malih reflektirajućih površina lomi sliku susjednih objekata, čineći ukupan uradak razigranom plohom veselih boja i lepršave teksture. Jednom od tih fotografija autor se uspješno predstavio na Bijenalu mladih 2018. godine.

Zanimljiva je i fotografija susreta prirode sa urbanom fasadom. Mirnoća drveća odražava se na svom tematskom i osjetilnom kontrastu, na staklenoj, modernoj fasadi koja je lišena svakoga detalja. Njenu vizualnu pustoš potpuno lijepo nadopunjuje botanička intervencija. Budući da autor želi obuhvatiti sve više zanimljivih motiva fotografija refleksije, nalazimo ovdje i neizbježne lijepe oblake koji se zrcale u prozorima moderne građevine. Ptice u letu, svojim odrazom lijepo popunjavaju dva kvadratna oblika prozora velike zgrade. Kao da nekim dogovorom i skladnim letom popunjavaju kompozicijski i fotografski upravo ona mjesta koja čine najbolju fotografiju.

Neno Mihovič Tica-Čelić u relativno kratkom roku priredio je nekoliko tematski različitih izložbi fotografija. Ovo je njegova peta samostalna izložba. Autor je odlično prihvaćen i cijenjen u umjetničkim krugovima. Njegov mladenački entuzijazam i prirodna darovitost vode ga, zasigurno, novim fotografskim doživljajima i uspjesima, nagradama i priznanjima.

Vesna Špoljar, prof.Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA