Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Akrilik- kistovi, gelovi, mediji...

 

Kistovi

Akrilik- kistovi, gelovi, mediji...

Akrilni kistovi uglavnom se rade od sintetičkih materijala i mogu se koristiti s različitim medijima.  Bitno je imati i koristiti raznovrsne kistove, od malih do velikih.

U procesu slikanja, sami ćete otkriti koji vam najbolje odgovaraju. Imamo nekoliko najčešćih oblika s kojima ćete se susretati.

Filbert je odličan kist za sve namjene koji može ponuditi ravni ili zaobljeni oblik.

Akrilik- kistovi, gelovi, mediji...

Četkica ima zaobljen vrh tako da su na krajevima najkraća vlakna, a potom sve duža. Najčešće služi da uklopite različite dijelove slike jednu u drugu.

Okrugli kist ima okrugli vrh i ponekad malo zašiljen. Potrebni su vam za slikanje tankih linija i kontura, da oslikate neki sitan detalj ili da popunite bojom male površine.  Uži su na vrhu, a šire se pri dnu tako da pritiskom možete kontrolirati debljinu linije.

Ravni kist ima ravno rezana vlakna koja mogu biti duža ili kraća; korisna su za slikanje debljih linija kako biste popunili bojom veće površine; idealne su za lakiranje.

Kist mačji jezik ima ravno rezana vlakna čiji su rubovi na krajevima zaobljeni prema unutra. Najbolji su kada koristite veću količinu boje i kada su potezi kratki i brzi.

Lepezasti kistovi imaju ravna vlakna raspoređena upravo kao lepeza, a koriste se za rubove da budu mekši te za spajanje različitih površina.

Kako se ne bi uništili, kistove nakon korištenja akrilnim bojama treba obrisati papirom ili tkaninom da se skine višak boje, a zatim ih oprati mlakom vodom. Može se koristiti običan sapun, ali se ne preporučuje tekući jer može doći do oštećenja vlakna.

Naravno, postoje profesionalna sredstva za čišćenje i održavanje. Bitno je da se koriste po uputama kako je navedeno od poizvođača.

Popularan način slikanja akrilom je i slikanje špahtlom-nožićem za slikanje, jer tu se mogu dobiti dobri efekti.

Akrilni mediji koriste se za posebne efekte

Osnovni mediji - Boja razrijeđena akrilnim medijem ima veći sjaj nego kad je razrijeđena vodom, zato se ovaj osnovni medij naziva i sjajni.

Mat - Zbog površinske refleksije svjetlosti daje mat karakter boji, koji podsjeća na temperu. Produžuje sušenje boje.

Gel 3D - Idealan za impasto tehnike te efekt volumena.

Lak koji se može pomiješati s akrilnom bojom ili se koristi samo kao završni mat ili sjajni lak.

Danas je na tržištu moguće naći veliki izbor medija, lakova, pasti kojima se postižu posebni efekti kod slikanja akrilnim bojama.

Akrilne boje vrlo su svestrane. Ove boje mogu se bojati na različitim površinama, kao što su papir, karton, platno, staklo, plastika, drvo, metal itd. Koriste se za razne vrste slikarstva i dekorativnih i primijenjenih radova te daju mnogo prostora za kreativnost. Upravo radi tih razloga, slikarstvo akrilnim bojama mnogi jako vole.

Miješanjem boje s vodom postiže se akvarel efekt. Ako radite nerazrijeđenim akrilima pomoću špahtle ili grubog kista, onda se vaša slika neće razlikovati od ulja na platnu.

U sljedećem blogu bavit ćemo se trikovima i savjetima kod akrilnog slikarstva.

Svoje savjete nam možete poslati preko inboxa, komentara na Facebooku ili preko maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA