ČIPKA KAO ROMANTIČAN UKRAS

 

ČIPKA KAO ROMANTIČAN UKRAS

Čipka je vrlo ženstvena tkanina. Toliko sa sobom donosi romantičnog duha i ljepote. Svakom predmetu daje onaj posebni dašak glamura......

Svaku odjevnu kombinaciju naprosto „podigne“.

 Moguće ju se upotrijebiti za svakodnevnu odjeću, ali zna biti i neizostavan detalj večernje toalete. Raspon odjeće gdje je njezina primjena dobrodošla je, od svakodnevne dajući joj posebnost i upečatljivost , te do svečane.

Upravo koristeći taj materijal kao osnovu za krojenje odjeće, dolazi se do onog , tako uvijek dobrodošlog  glamura.....

Širok je izbor dizajna tog specifičnog materijala. On se u velikoj mjeri koristi za svečanu odjeću, no danas  se sve više  pojavljuju i u svakodnevnoj modi. I to, kako možemo zamijetiti u kombinaciji s ostalim, različitim materijalima npr. lanom, pamukom, elastenom itd.

U čipku se možemo „obući“  i koristeći je i kao modni dodatak odnosno ukras. Moguće ju je našiti kao aplikaciju na jednostavnu majicu i tako istu napraviti drugačijom, posebnom .

Tako sam i ja , od jedne pamučne crne dolčevite dodavanjem aplikacije od bijele čipke napravila nosivi odjevni predmet. Nosivi i drugačiji ,reklo bi se unikatni .....

Ne postoji djevojka ili žena koja ne voli čipku, tu nježnu i prozračnu tkaninu. Stoga se sve vrste čipki još uvijek, aktivno kupuju i tkaju . Taj mrežasti materijal , sa malim ili velikim uzorcima naprosto plijeni svojim nježnim izgledom.  

Pozitivne karakteristike čipke su upravo atraktivan izgled. To je materijal jako nježan i izrazito ugodan na dodir. Pored toga, čak i odjeću , na koju je čipka ušivena na uobičajeni način , moguće je pretvoriti u atraktivnu svečanu.

Prema Wikipediji, čipka je samostalni, šupljikavi ručni rad. Nastala je u doba renesanse na prostoru Mediterana i Zapadne Europe. Potječući iz renesansnog doba, čipka se iz Italije počela širiti po Europi kao dio odjeće više klase , odnosno tzv. luksuzni predmet.

A  postupak čipkarenja ili čipkarstvo je preplitanje niti čiji je predmet izrade, ukrasna tvorba pod nazivom čipka. Pri tome postoje dvije osnovne tehnike izrade čipke i to slijedeće : šivanjem iglom i preplitanjem niti pomoću batića.

Međutim, razvitak čipkarstva u Hrvatskoj je vezan uz svećenstvo i plemički stalež. Čipkarstvo dolazi do nas tradicijskom predajom i to kao dio etnografske baštine. Pri tome prvenstveno ukrašavajući ženske tradicijske nošnje.

 

Danas u Hrvatskoj postoje tri glavna centra izrade čipke, čije je djelovanje nastavak duge tradicije. To su Lepoglava u Hrvatskom zagorju , te na Jadranu grad Pag i grad Hvar.

Tkanina pod nazivom čipka svojom posebnošću i ljepotom upotpunjuje žensku garderobu. Izrađuje se postupkom pletenja, kukićanjem, vezenjem , tkanjem .....

Čipka uglavnom uvijek ima neki motiv.... To može biti oblik cvijeta rascvalog ili u obliku pupoljka, listova, leptira, ptica, zvijezda .....

 Može biti sačinjena da predstavlja neki od umjetničkih uzoraka , npr. obrise lica žene, sjene sunca na zalasku ..... Štošta se može ukomponirati kao motiv u osnovu dotičnog materijala.....

Mašta i znanje izrade čipke , tu igraju presudnu ulogu .....

Za dizajn tkanine na leđima, rukama i ostalim dijelovima haljine , moguće je koristiti motiv čipke. Itekako efektan dojam moguće je postići.....

Općenito, svaka tkanina bila ona i najobičnija , ukoliko je ukrašena motivima čipke izgledati će veličanstveno.

Ali nikako nije moderno dizajnirati , odnosno dodavati previše. Dovoljno je nekada, ovisno o predmetnoj odjeći dodati tek jedan mali detalj . Tada će ta nježna čipka svaku haljinu učiniti bogatijom nego prije.

Stoga možemo reći, da je čipka jedan nježan dodatak koji se jednom ušiven,  ne može skinuti sa odjeće. Iz toga razloga treba je održavati pažljivo, predmet prati nježno i to nikako strojno. Ručno pranje, izbjegavanje cijeđenja tkanine , tako da je samo objesimo na svježem zraku , najbolji je način održavanja i sušenja predmeta koji sadrži čipku. Na taj način će ona ostati neoštećena, neće izgubiti niti svoj oblik niti boju.

Čipka dolazi u mnogo vrsta , oblika i u kombinaciji s raznim materijalima. Ona je prozračna, šupljikava tkanina ..... Za nju se koristi pamuk, svila, lan, vuna, a u današnje vrijeme je najčešća od poliestera.

Taj romantičan ukras oduvijek je izazivao divljenje. Povezivao se sa bogatijim slojevima društva. Najčešće se koristi kroz odjevne predmete poput haljina, bluza...... Ali često nalazimo njezinu primjenu i kao samostalnog materijala . Koristi se prilikom dekoriranja doma, upravo zbog svojeg vizualnog bogatstva .

Izuzetna dojmljivost te tkanine ne ostavlja nas ravnodušnima. Svojom prozirnošću i mekoćom daju nježnost predmetu u koji je uklopljena. Vjenčanice su jako dobar primjer kako se sa tim materijalom, te posebne ljepote, postiže ona dodatna čarobnost koju nosi čin vjenčanja.

Stoga, svaka mladenka naprosto zablista u bijeloj haljini , kada je ista ukrašena stilskim motivima prozirne nježne čipke. A još k tome, kada veo dugačak i proziran od tila i čipke obujmi čitavu figuru, to je onda praznik za oči .....

Čipka je tada nezamjenjiv romantični ukras koji dodatno daje svoj pečat tom predivnom događaju......Događaju koji se pamti cijeli život.....

 Stoga je lijepo, da čipka bude prisutna kao dio svečanog ruha osobe koja započinje novi život......Onako romantična, nježna, veličanstvena, sa daškom glamura......

 

Gordana Sedmak Jednačak

 

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.