Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

OGRADE RAZDVAJAJU I SPAJAJU

OGRADE RAZDVAJAJU I SPAJAJU

Nakon nekoliko izuzetno kišnih dana, napokon opet sunce.

 Pa, jesen je tu..... sa svim svojim vremenskim, naglim promjenama. Kako sa hladnoćom, tako i sa padalinama.

 Međutim, smirivanjem nepogoda, sunčane zrake nas mame da izađemo iz kuće, te da se prošećemo po „okupanom „ zraku. Onako lagano i bezbrižno, koliko se to god može......

Da, kako se ono kaže „ protegnemo „ noge i da uz put možda nekoga sretnemo i koju riječ s njime prozborimo. Tako si prikratimo vrijeme, a ujedno se nadišemo svježeg zraka. Upravo takva šetnja dodatno doprinosi boljem raspoloženju i dakako lakšem opuštanju.......

No, nije se potrebno daleko uputiti u šetnju ........

Dovoljno je samo napraviti jedan ili dva kruga po uobičajenoj ruti, koja što se tiče mojeg kvarta obuhvaća ulicu u kojoj stanujem, proći pokraj kupališta Zibel , spustiti se Gundulićevom i vratiti se Cesarčevom, u ulicu gdje mi je dom.

Šetnja naprosto godi, kako oku, tako i psihi. Jednostavno, bez ikakvog razloga i bez ikakvih opterećenja kročiš naprijed i gledaš i samo promatraš. Sve, baš sve.....

Svaka kuća, svaki dom vrijedan je našeg pogleda.....

Svaki objekt , svaka dvorišna ograda......

Sve je to zanimljivo i odmara dušu.

Kako samo dvorišna ograda povezuje i ujedno ograđuje privatni posjed s njegovom okolinom. Interesantno je da ona u isti čas razdvaja i spaja.

Odvaja naše od tuđeg , a opet kolnim i pješačkim ulazom, dvorišna zgrada „ otvara“ svoja vrata i omogućuje ulaz drugim ljudima.

 Dvorišnom ogradom zapravo počinje osobna priča svakog privatnog posjeda.¸

Ona je elegantno okruženje posjeda.

 Svatko od nas je na svoj način, te prema svojim mogućnostima uredio okoliš svoga doma i time još dodatno istaknuo mjesto, gdje provodi svoju svakodnevicu. Gdje provodi dane, gdje provodi svoj život......

Označili smo svoj posjed sa ogradom, da se zaštitimo od suvišnih, znatiželjnih pogleda. Da se samo kroz ogradu da naslutiti što se u dvorištu doma, događa. Dvorišne ograde pružaju zaštitu od neželjenih pogleda, osiguravajući privatnost u vrtu i okućnici.

 Jednostavno želimo sačuvati intimu obitelji , želimo sačuvati svoj mir. Jer daleko se lakše i ljepše opustiti u takvom okruženju nakon napornih dnevnih događanja i obveza.

Ograda je vidljiva ne samo nama, jer je uglavnom ispred objekta gdje živimo, nego i onima koji nas posjećuju, te slučajnim prolaznicima, te susjedima.....

U izgradnji obiteljske kuće treba voditi računa i o izgledu dvorišne ograde. Ona ima važnu ulogu jer je ona u stvari „ ogledalo“ kuće. To je ono što prvo uočimo, kada dolazimo pred stambeni objekt.

Mnogi danas žele moderne, čvrste i lijepe dvorišne ograde.

 Najčešće one od metala koje su jednostavno, odnosno lake za održavanje, te plastificirane ograde itd. Da bi elegantno zaštitili izgled svog vrta od pogleda , može poslužiti ograda od trske , panel ograda, potom mreže ukrasne , željezne, rešetkaste itd. Ograde kovane, ograde betonske, ograde od raznih modernih materijala.

Ali tzv. „živa ograda“ je nešto posebno.

 To je ograda prirodna od biljke koja je zasađena, odnjegovana, obrezana i o kojoj je potrebna stalna briga. Ona će uljepšati svaki prostor. To je sigurno.....

 Brzo raste i izuzetno je dekorativna. Živa ograda ili tzv. živica je najbolja barijera od pogleda i od jakih sunčanih zraka.

Stoga je naprosto idealno posaditi živu ogradu, koja će uljepšati svaki prostor. Ona će formirati svojim rastom neprobojan „ zid „ sa dodatnim zadatkom davanja posebne elegancije prostoru. Razlikuje se po svojoj bujnosti, po brzini rasta, po obliku , po boji listova itd. Ukoliko želimo da nas živa ograda štiti tijekom cijele godine, svakako bi trebali izabrati lovor višnju, tisu, borovicu, fitoniju ......

Međutim, kao žive ograde popularne su i tuja, kalina, vatreni trn, čempres itd. Sve te ograde na svoj prirodan način daju svježinu okolišu .....

Ne samo što brzo rastu, one nisu ni toliko zahtjevne što se tiče održavanja ( samo redovito orezivanje tako da ne štrše novoizrasli izdanci ) .

Nakon svježeg orezivanja šire tako opojan miris na sve strane. One zaštićuju od prašine, buke, a ujedno su dobre za stvaranje sjene u dvorišnim dijelovima koje treba zaštiti.

Mnogi , u novije doba svoje ograde sa bočnih strana oplemenjuju upravo tim zelenim biljkama.

Na taj način visinom čak do tri metra , stvaraju svoju oazu mira ....... A ujedno, oazu za oči i za dušu.....

Upravo sam ja na taj način, jednu bočnu stranu dvorišta čitavom dužinom „omeđila“ takvom ogradom koja raste, buja, širi svoje grane u vis......

Budući da sam prije par godina na istom mjestu imala čemprese i to vrlo gusto posađene, na veliku žalost , kao preko noći , dobili su smeđu boju .

Jedan za drugim kao da je „umirao“. Izgledali su kao spaljeni . Isto se dogodilo i u susjedstvu .

 To je bila takva godina , koja je zapamčena po bolesti čempresa koji su napadnuti nekakvom , kako su stručnjaci rekli „ mušicom“.

 Probali smo tretirati sa raznim pripravcima , ali uzalud.

Morali smo jednostavno , sve čemprese izvaditi i odlučili se za zelenu kalinu. Zasadili smo mladice jednu do druge, te pratili njihov rast . Bilo je par izdanaka koji se nisu održali odnosno primili, ali smo ih zamijenili novima.

Zaljevali smo i prihranjivali ih , sve dok se nisu mladice primile i živica nije počela rasti . Rasla je sve viša, sve ljepša , zelenija i gušća.

 Nakon toga smo je počeli oblikovati.

Danas je ona naš pravi, prirodni ukras .

Naša „živa“ ograda, visoka skoro tri metra, stremi još više u zrak. Ali dovoljno je , na toj visini je održavamo, takva nam je najljepša.

Priroda ipak daje najljepše ograde, koje štite , razdvajaju , spajaju i čiste zrak koji udišemo. A pri tome i uživamo u njihovoj eleganciji i ljepoti .

Što nam više treba ?.......

Gordana Sedmak Jednačak

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA