Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SINERGIJA

 

SINERGIJA

Sinergija, izuzetno lijepi pojam koji označava sudjelovanje pojedinih dijelova, ali tako da se stvara daleko veća efikasnost svakog od njih. Time se postiže cjelovitost odnosno efekt koji je čak veći , nego što bi uobičajeno bio ostvaren pojedinačno.

 Upravo to je ta sinergija, taj daleko veći stupanj divljenja i sreće postignut ovim mojim  ujedinjenjem , dviju pojedinačnih biljaka. Ljetnog  jorgovana i sivog, mekanog pokrivača tla, pod simpatičnim nazivom „zečje uši“.

Obje biljke spojene su, kako bi narod rekao u pušlek i šire upravo tu sinergiju. Njihova ljepota, nježnost , njihova snaga da se na neki svoj i poseban način „ odupru“ odumiranju koji im je tako reći na „vratima“. One tako zajedno, daju „ono nešto dodatno „.  To je to.

Jorgovan tzv. obični , biljka je koja ima snažan miris i cvate u proljeće. Stoga je dobio ime proljetni , obični , a boje mogu varirati od ružičaste, ljubičaste ,bijele i žute.  On je ukrasni grm i vrlo popularna biljka.

Međutim, postoji i ljetni jorgovan.... On je vrlo interesantna grmolika biljka. Naziv mu dolazi od tuda što , za razliku od klasične vrste tj. običnog jorgovana koji cvjeta u rano proljeće , on svoj cvat „daruje“ tijekom ljeta.

Pogodan je za uzgoj u vrtovima, terasama. Pronalazimo ga u bijeloj, ružičastoj, a često je zastupljena  ljubičasta boja . Ja se mogu pohvaliti da imam ljetni jorgovan ljubičaste , ali izrazito zagasite, tamne boje.......

Dobro podnosi sušu, tako da je za održavanje jako zahvalna biljka. Najbolje cvate  kada se nalazi na izravnoj svjetlosti. Jako voli mjesta „ okupana“ suncem.

 Njega, čak znaju koristiti i kao živu ogradu , pa ga orezuju odnosno oblikuju prema želji. Ujedno je jako zahvalan za sadnju u vrtu sa drugim ukrasnim biljkama .

Nekada je , u narodu postojalo vjerovanje da jorgovan donosi sreću i mir u domove. Doduše poznato je da je posebno ljubičasti jorgovan na Cipru, te u Grčkoj i Libanonu jako popularan i to za vrijeme Uskrsa.

On simbolizira prvu ljubav, takvo je narodno vjerovanje.

A najljepši miris širi kada je sunčan i topao dan.

Ljetni jorgovan je brzorastući grm. Porijeklo mu je iz centralne Kine i Japana, a u Europu je uveden tek u devetnaestom stoljeću.

 

Naziva se ljetni jorgovan, jer cvate u dugim grozdovima, ali je i intenzivnog mirisa. Upravo taj miris pomalo podsjeća na karakteristike tzv. običnog jorgovana. Doduše i pojedinačni cvjetovi su mu slični cvjetovima pravog tj. običnog jorgovana koji cvate na proljeće , dok njegovi cvatu ljeti.

Osim naziva ljetni jorgovan , često ga nazivaju i Leptirov grm. Taj naziv proizlazi iz činjenice što jako privlači leptire. Leptiri se hrane njegovim cjevastim cvjetovima koji imaju četiri latice.

Leptirov grm je ukrasna biljka koja ima dugu cvatnju. Cvate cijelo ljeto i to od lipnja, pa sve do prvih mrazeva.

Kao što sam već napomenula, cvjetovi su mu izuzetno mirisni. Miris je opojan, ali ugodan. Osjeća se na veću udaljenost.

Upravo zbog toga, svakako bi bilo dobro posaditi ga što bliže kući. Razlog je da možemo uživati , kako u njegovom mirisu tako i u pogledu, na mnoštvo leptira koji su privučeni njegovim cvjetovima.

Jer lijepi je to doživljaj i treba uživati u njemu ...... Iskreno i sa punim srcem. To je ono što nam priroda daruje i čime nas čini sretnijima .....

Ljetni jorgovan ili leptirov grm raste jako brzo. Međutim, da bi obilnije cvao, potrebno ga je orezivati . Ali ne previše...... Na primjer svako proljeće ili pak kasnu jesen .

Međutim, moguće je preskočiti orezivanje u jesen.

 Ostaviti ljetni jorgovan preko zime ......

Onako neobrezanog i sa posljednjim ocvalim cvjetovima. Ovo je prijedlog , za one koji žele još nešto novo i lijepo doživjeti ......

 Nakon prvih mrazeva ili još bolje kada padne snijeg , ostavljen takav neobrezan sa ocvalim cvjetovima na sebi , on postaje nešto posebno.

Dobiva izgled nečega tako bajkovitog , prosto čarobnog. Ukrašen malim kristalićima leda, sjaji poput nebeskih zvijezda........

Napravite to, nećete požaliti.....

No, ja sam par grančica svojeg tamno ljubičastog ljetnog jorgovana odrezala i napravila mali pušlek sa još jednom predivnom biljkom.

Riječ je o zanimljivoj biljci nalik zečjem uhu , stoga je i dobila takav naziv. Česta je to biljka u našim vrtovima. Trajnica je i cvate od lipnja do rujna.

 Koristi se kao prekrivač tla u cvjetnjacima, na rubovima gredica. Vrlo je efektna. Gusto je prekrivena svilenim dlačicama , tako da je izuzetno mekana.

Prosto mami da je dodirnemo.

 

Listovi su joj sivi , duguljasti i obrasli baršunastim dlačicama. Uzgoj je prije svega zbog ukrasa u vrtovima, parkovima , diljem svijeta.

Voli puno sunca.....

A zimi , zimi nestane .

 U proljeće „ proviri „ iz zemlje.....

 Pojavi se , dokazujući da je neuništiva......

Tako je mekana , ugodne srebrne boje sa vunastim dlačicama po sebi.

Upravo se uzgaja zbog svojih privlačnih listova koji su nekada dugi i do petnaest centimetara.

 Ma, tako su ugodni na dodir.

 Mekani , mekani .......

To je višegodišnja biljka koju treba imati u svojem cvjetnjaku.

 Ona krasi i moju okućnicu , sa svojim karakterističnim listovima s malim dlačicama koje podsjećaju na meko krzno.

Simpatična biljka, koja brzo raste .

 I kada imate kakav prostor koji je nekako „ prazan i neugledan“ zasadite zečje uho . Ono će brzo mladim listovima prekriti tlo, koje mu je namijenjeno.

Ujedno , dati će jedan poseban čar tom do tada, neuglednom prostoru.

Upravo te dvije prekrasne biljke, ljetni tamno ljubičasti jorgovan i biljka mekana i nježna , u mojem malom pušleku stvorile su posebnu sinergiju ......

Sinergiju , svaki sa svoje strane , a sa ciljem stvaranja jedne velike, tako poželjne ljepote.......

 

Gordana Sedmak Jednačak

 

 

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA