Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SUZE SVETOG LOVRE

Suze svetog Lovre

Tako osebujna i nježna pojava specifičnog naziva Suze svetog Lovre donosi toliko mističnosti , kako po pitanju nastanka , sadržaja tako i njegovog izražaja .....

To je pojava koja nas svake godine, podsjeti na raskoš nebeskog prostranstva.......

Pojavljuje se u mjesecu kolovozu, kao izuzetno romantičan prizor. Prizor kojeg samo Majka priroda može prirediti. Kiša meteora na nebu, kiša zvijezda padalica.....

Pravi spektakl , uživanje u pregrštu treptećih zvijezda....

Pojave se na nebu .....da , na nebeskom prostranstvu ....poznate Suze Svetog Lovre.

Sveti Lovro je jedan od najpoznatijih svetaca. Prema legendi njegov dan je 10. kolovoza, kada je davne 258 godine hrabro i dostojanstveno svojim mučiteljima koji su ga pržili na rešetki , doviknuo :“ Gotov sam s ove strane , okrenite me na drugu !“......

Kiša meteora događa se otprilike u vrijeme njegova spomendana 10. kolovoza , stoga je ta pojava dobila naziv „ Suze svetog Lovre“.

To je prirodni događaj koji se preklapa sa smrću Svetog Lovre.

Stoga je naziv Suze sv. Lovre nastao jer se upravo meteorska kiša poklapa sa blagdanom Svetog Lovre, koji se proslavlja na dan njegove smrti.

Tek zadnjih pedesetak godina kod nas i to najprije u Dalmaciji se spominje taj pojam, a preuzet je iz stihova talijanskog pjesnika koji je u pjesmi posvećenoj mrtvom ocu napisao svoj dojam , vezan za meteore koji padaju s neba........Zvijezde padalice opisane su u pjesmi koje se spominju kao suze ovog sveca, otuda i naziv Suze svetog Lovre.....

Suze svetog Lovre male su sitne čestice koje je davno za sobom posijao komet , koji postoji i dan danas.

No, treba mu kao što znanstvenici tvrde , čak 133 godine da jednom obiđe Sunce, a dok se kreće  "sije" okolo čestice. Kada god Zemlja prođe kroz to područje čestica, mi nailazimo upravo na te meteore, koji se još nazivaju nebeskim krijesnicama.

Čestice koje izgaraju ostavljaju prekrasne tragove ......, od najmanjih veličina pijeska pa sve do onih krupnijeg  oblika.

Vidljivost sitnijih meteora, popularno zvanih suze sv. Lovre, su događaj itekako vrijedan pažnje.

U starohrvatskoj astrologiji meteori su poznati kao zvijezde padalice, kao krijesnice....

Upravo taj nebesti , meteorski raj nije nešto što se propušta.

To vrijedi vidjeti i doživjeti.

Doduše nekada ( kao ove godine ) pun Mjesec svojim sjajem ometa vidljivost ovog nebeskog  vatrometa. Tamno nebo na dan najvećeg broja zvijezda padalica obasjavao je i pun Mjesec. Tako je smanjio mogućnost uočavanja slabo vidljivih meteorita.

Kada se taj zvjezdani pljusak preklapa sa punim Mjesecom, ti prizori nisu toliko spektakularni kao obično, ali oni se ipak ne propuštaju .

Stoga je najbolje vrijeme za opažanje od ponoći do zore, kada je tzv. zviježđe visoko na nebu. Ove godine maksimum se dogodio u noći s 11. na 12. kolovoza.

Postoji vjerovanje koje govori da prilikom promatranja te prekrasne prirodne pojave, možemo zaželjeti nešto što žarko želimo da se ostvari .... I to u trenutku dok se meteorit doima kao zvijezda koja pada.

Treba želju osmisliti brzo i prije nego što meteorit  isčezne. Treba zatvoriti oči, a ta želja mora biti nešto što jako želite i vjerujete u njezino ostvarenje.

Ona mora ostati tajna, barem dok se ne ispuni .

Lijepo je doživjeti to nebesko iskustvo, sudjelovati u tom prirodnom spektaklu.

Doživljaj koji se ponavlja svake godine na dan slavljenja mučenika i sveca -  Lovre.

Stoga mnogi roditelji svojoj djeci daju ime toga sveca i slave imendan 10. kolovoza.

Tako sam i ja ponosna baka jednog malog Lovre, koji je ove godine proslavio svoj prvi imendan prije svoga rođendana .

Gordana Sedmak Jednačak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA