POSEBNA BILJKA - STEPSKA SVIJEĆA

POSEBNA BILJKA - STEPSKA SVIJEĆA

Uspravna, ponosna, stasita..... Što bi još mogli reći za ovu tako posebnu biljku? Ne možemo proći pokraj nje, a da ne bacimo pogled na njezin raskošan cvijet.....

Uočljiva je to trajnica. Ne samo to, nego je i jedna od najljepših iz porodice trajnica. Da najljepših, jer je posebna......još bolje rečeno, specifična.

Spada u porodicu ljiljana. Cvjetovi na dugim klasovima, kao da mašu „suncu“ kojeg neizmjerno vole. Nalik su na zvona, izduženog oblika,a listovi uski svjetlozeleno plavičaste boje.

Njezine naprosto impresivne „ svijeće“ pojavljuju se sredinom godine. Lukovičasta je trajnica koja cvate u lipnju i srpnju, na suhom i sunčanom mjestu.

Zgodno je ovu cvjetnu čaroliju ukomponirati u skupinu sa ukrasnim travama. Ukoliko volimo imati vrt bogat višegodišnjim biljkama, tada je dobro imati za cilj napraviti kombinaciju različitih biljaka, tako da predstavljaju skladnu cjelinu. Najbolji efekt ova posebna biljka postiže kada ju posadimo u središnji dio vrta kao žarišnu točku.

Upravo o tome sam vodila računa kada samo svoju stepsku ružu sadila. Ona je smještena u cvjetnjak i okružena raznoraznim biljkama, bilo cvatućim ili samo ukrasnim. Sunčano je to mjesto, tijekom cijelog dana, tako da joj to itekako odgovara. Sjajni cvjetni grozdovi čine je jako dopadljivom.

Krasna je to biljka sa uskim plavo zelenim listovima, a porijeklo vuče iz daleke zapadne i srednje Azije.

Zbog toga i voli suha i sunčana mjesta, te se sadi plitko. Može narasti čak do jednog metra visine i više, stoga se tako i ističe među ostalim biljkama. Zanimljivog je oblika , te su cvijetovi jedinstveni svojim izgledom.

Cvijet može biti bijeli, žuti, roza ili pak narandžasti kao što je boja moje stepske svijeće. Sitni cvjetovi sa dugačkim prašnicima tvore cvat tzv. „ cvatuću svijeću“, dugačku i do četrdesetak centimetara na samom vrhu stabljike. Odcvjetavanje započinje u donjim dijelovima cvijeta i kreće se prema vrhu. Pomalo, pa pomalo mali cvjetovi poprimaju smeđu boju , smežuraju se i „ umiru“.

Nakon cvatnje, listovi povenu i biljka ostane pod zemljom do slijedećeg proljeća. Tu pod tlom čeka iduću godinu kada će se „ probuditi“ i krenuti put visina i „ izroniti“ iz zemljinog pokrova.

Kada nestane sa lica zemlje i nađe svoj smiraj do idućeg proljeća, treba na ogoljelo i pusto mjesto posaditi biljke koje će sakriti to prazno mjesto......Uz nju treba posaditi i neko drugo bilje, da ne ostane praznina u vrtu.

Ukoliko trebamo izdržljivu, vrtnu biljku za sunčane ali od vjetra zaštićene položaje, odličan je izbor upravo ta biljka. Ona potjeće iz stepa središnje i zapadne Azije, odatle i potječe njezin naziv - stepska svijeća, ali susrećemo i naziv pustinjska svijeća.

Godinama može ostati zasađena na istom mjestu.....Ali da bi njezin uzgoj bio uspješan biljci treba dati hranjivo, pjeskovito i sušno tlo. Nikako ne tlo u kojem se zadržava voda, već tlo koje je dobro drenirano i pjeskovito tlo. Dobro je staviti dosta komposta , kao dohranu kako bi biljka bolje napredovala.

Gomoljasta je to biljka i oblik gomolja je u obliku zvijezde. Zvijezdasti gomolj je baš kao i kod biljaka dalije odnosno georgine. Gomolji brzo šire svoje korijene.

Razmnožavanje sjemenom i to tako da se sije u jesen jer klija u jesen. Međutim , iz sjemena uzgojene biljke cvatu tek nakon više godina, najčešće nakon tri godine.

Za rast jednostavno traži puno, puno sunca i o tome treba voditi računa kada joj se odabire mjesto. Tlo mora biti hranjivo, propusno, bez trajne vlage. Pri tome treba voditi računa da se u jamu stavi sloj šljunka, te grubog pijeska da se spriječi zadržavanje vode oko korijena.

Sadi se od početka kolovoza pa sve do početka listopada. Dubina ne bi smjela biti veća od dvadeset centimetara. To bi bili idealni uvjeti za njezin rast i razvoj. Znači, dobro drenirano tlo, zalijevanje povremeno, te optimalna dubina sadnje.

Kod takve izuzetno lijepe i posebne biljke karakteristično je da se na kraju stabljika nalaze cvjetne svijeće visoke nekoliko desetaka centimetara s nekoliko stotina sitnih cvjetova koji se otvaraju odozdo prema gore i privlače brojne kukce „ na gozbu“. Pri tome pojedini cvjetovi koji su u obliku zvona stoje blizu jedan drugoga , kao da „čuvaju“ jedan drugoga.

Upravo takve impozantne stepske svijeće imaju nisko lišće i dugu, golu stabljiku. Stoga ih treba zaštititi od vjetra i posaditi u skupine, kako bi se mogle zaštititi. Zaštititi od jakih vjetrova koji bi ih svojom snagom mogli srušiti.

Posušena glava cvijeta odreže se u jesen, ako se ne želi samosjetva trajnice. Te sjemenke su vrlo ukrasne, a stabljika i lišće ostaju do prvog mraza. Nezaboravan dojam ostavljaju iza sebe. A svoj život završavaju stvaranjem veličanstvenih cvjetova. Cvjetova za pamćenje.

Iako je otporna na zimu, ipak ne bi bilo loše mjesto pokriti jelovim grančicama. To prije svega kako bi se korijenje zaštitilo od zime. 

Lijepa je to i elegantna biljka sa uskim plavkasto zelenim listovima. Ona se tako ponosno pruža prema nebu, želi život provesti osunčana i „ sretna“. I onda kada „ odradi „ svoj cilj postojanja , „ odlazi“ do idućeg proljeća ......

Ali dojmljivost njezinih veličanstvenih cvjetova ostati će još dugo u sjećanju na tu posebnu biljku – stepsku tj. pustinjsku svijeću .......

 

Gordana Sedmak Jednačak

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.