Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

RUŽIČASTO ŠTO VOLIM RUŽIČASTO

RUŽIČASTO ŠTO VOLIM RUŽIČASTO

Ružičasto, što volim ružičasto ..... misao koja je često prisutna kod ljepšeg spola, kada ugleda tu lijepu boju. I sama sam pristalica te posebne boje, koja svojim koloritom puno toga „govori“.

Neki je nazivaju i rozom bojom, jer je ime dobila po cvijetu, latinski rosa, a nastaje  sjedinjavanjem crvene i bijele boje.

 Miješanjem upravo crvene kao jarke boje i bijele, nježne tzv. ne boje. Tako se postepeno stvara crvena boja u blažem obliku , a to je ružičasta. Karakteristična je po tome što simbolizira ljubav, ali za razliku od crvene ( koja je boja strasti ) više se veže za pojam romantike.

U biti ona simbolizira ženstvenost i nježnost. Stoga je ona pozitivna boja koja predstavlja razumijevanje, romantiku, toplinu i nadu.

Upravo u dijelu nade, u smislu razumijevanja poznata je ružičasta vrpca koja simbolizira borbu protiv raka dojke. Tim činom nošenja ružičaste vrpce poručuje se svima koji su „ načeti“ tom zlokobnom bolešću da nade, u ozdravljenje uvijek ima. Neka ustraju u svojoj borbi , jer upravo taj prkos i želja za životom uz primjenu tretmana , doprinosi da se nakon mukotrpnih trenutaka digne glava sa osmijehom na licu i sa onom ostvarenom mišlju: “ Pobijedila sam ga, povukao se .....! „ Taj će trenutak doći , ali samo moramo snažno vjerovati ......

Boja može itekako utjecati na raspoloženje čovjeka. Sredinom prošlog stoljeća prikazan je mjuzikl pod nazivom „ Smiješno lice“ u kojem se slavila moda i modni izričaj. U njemu je spomenuta jedna od legendardnih rečenica :“ Uništite crnu, spalite plavu i pokopajte bež boju. Od sada mislite ružičasto“...... Time je počelo veličanje te  nježne boje , koja je već tada postala simbol nježnijeg spola.......      

Često nailazimo u svakodnevnoj komunikaciji  na pojam gledanja na život kroz „ ružičaste naočale“. Na preneseni način želi se skrenuti pažnja na razmišljanje da svijet i život treba gledati sa vedrije strane , jer to pozitivno djeluje na našu psihu i na cjelokupno raspoloženje, bez obzira na sve turbulencije kroz koje čovjek prolazi.....

Treba živjeti sa nadom, da je sve prolazno i da će ono loše, već sutra biti zamijenjeno puno ljepšim i vrijednim pažnje..... Znači jednostavno mirno, moramo sve prihvaćati i otpuštati . Pozitiva je dobra kao način gledanja na sebe i svijet, odnosno optimističan pogled na ono što jesmo i što nas okružuje.

Ali to ne znači ići kroz život nepromišljeno ili kako bi narod lijepo rekao „ glavom kroz zid“ , već pokušati u život unijeti pozitivu. Unijeti misli koji nas osnažuju , unijeti malo „ ružičastog potpisa“.

Tada će svijet odmah izgledati drugačiji i bolji , treba se truditi u ostvarenju toga nauma.

Kada razmišljam o roza ili ružičastoj boji ne mogu, a da se ne sjetim prelijepe i elegantne ptice pod nazivom plamenac. Najveća i najraširenija vrsta plamenca je ružičasti plamenac, koji ima stanište u Indiji. Plamenci su jako društvene ptice koje se gnijezde u kolonijama koje se sastoje od velikog broja jedinki.

Izlegli ptići ispočetka su bijele boje, dok su im noge i kljunovi ružičasti. Nakon nekoliko dana dobivaju sivu boju, a ružičasto perje postaje nakon četiri godine, kada spolno sazriju. Plamenci postaju ružičasti postepeno, a razlog je prehrana. Oni jedu plavozelene alge i račiće koji sadrže kemikaliju koja se stručno zove karotinoid  i koja im daje tu specifičnu i posebnu boju.

Neizbježan primjer zastupljenosti ružičaste boje je upravo kod cvijeća. Velik je broj raznovrsnih cvatućih biljaka koje su obojene tom bojom i „šepure“ se u njezinoj raskoši .

Upečatljiva je, primjetna na svakom koraku, dekorativna ...... Što još cvatućoj biljci treba?........

Osim ruža , meni osobno posebno je draga nježna ukrasna djetelina – ružičaste boje. Ona ima srcolike listove i krupnije nego kod obične djeteline , a cvjetići su sitni i ružičasti.....

Tijekom noći listići se opuste i saviju poput kišobrana, a cvjetovi se zatvore . Isto reagiraju i na vjetar i na kišu, te se na taj način zaštićuju da ne budu oštećeni.

Ujutro, sa prvim zrakama sunca...... Biljka naprosto oživi......

 Listovi postaju uspravni, a cvjetići se otvaraju.

Vrtna je to biljka, koja osvaja srcolikim trodjelnim listovima i mnoštvom malih cvjetova.

Ona se za razliku od klasične zelene djeteline uzgaja kao ukrasna biljka na otvorenom. U kamenjarima, oko fontana , oko umjetnih jezera itd. Cvate jako, jako dugo i lijepim ružičastim cvatom i to od svibnja do rujna.

To je biljna trajnica, koja je lijepa kombinacija jarko roza boje i svjetlo zelenih listova. Upravo izvrsno uspijeva na osunčanom položaju, tijekom praktički cijelog ljeta.

I kada joj se navečer latice sklope, ne treba biti zabrinut jer kao da se sprema na počinak...... Ujutro će se, bez brige, opet otvoriti u svoj svojoj punini i ljepoti.

Još jedna osebujna biljka, točnije grm iz porodice ruža, cvate neodoljivim ružičastim cvatom. Pokraj ružičaste ukrasne djeteline koja krasi rubni dio kamenjara , u visinama se proteže spirea.

Ukrasna biljka koja cvate od lipnja do rujna i otporna je na zimu. Odgovara joj položaj s puno sunca i vrtno tlo. Listovima nazubljenih i ušiljenih vrhova, stremi prema suncu . Mali cvjetovi su skupljeni u guste cvatove. Ti cvjetovi su mali, svjetlo ružičaste boje.

Njezina velika dekorativnost i otpornost na mraz. Ujedno cvatnja dugo traje.

 Grm izgleda sjajno i kao jedna biljka, a pogotovo kada ih je zasađeno nekoliko jedna pored druge.

Rast je odličan, duga i obilna cvatnja. Stoga je potrebno grmlje povremeno oblikovati, kako bi izgledalo uredno i njegovano.

Spirea spada u vrstu biljaka koje nikada ne bi trebale nedostajati u jednom vrtu, koji obiluje lijepim ukrasnim biljkama. Ona je spremna obilno cvjetati i to nježno ružičastom bojom i obilnim cvjetovima. Što se tiče elegancije zauzima zavidno mjesto dajući dašak vedre boje, tako potrebne svakom okolišu.

I kako onda čovjek kraj te, oku ugodne ružičaste boje, koja pridonosi optimizmu , pokrečući nadu u bolje , u nešto ljepše, u nešto dugoročnije, u nešto izdržljivije , u nešto naše ........ jednostavno  ne bi rekao , onako iz srca :“ Ružičasto što volim ružičasto „!!!!!

 

Gordana Sedmak Jednačak

 

 

 

 

Tags:

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA