Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

                                                      VRATILE SU SE I DOŠLE SU NOVE

VRATILE SU SE I DOŠLE SU NOVE

U rujnu prošle godine lastavice, te posebne ptice selice odletjele su iz moga doma. Doma  gdje su savile gnijezdo i izlegle tako lijepe male ptiće. Odradile su svoju „ zadaću“, izlegle malene, odhranile ih, naučile letjeti, snalaženju u zraku i onda svi onako zajedno krenuli daleko, daleko.

Krenuli na dugi put , put juga .......

                Bilo mi je teško pri srcu, kada sam zadnjih dana toga rujna gledala kako se pripremaju za put, kako u krugovima nadlijeću prostor dvorišta kao za „zadnji put“  , kao da se dogovaraju kako i kada krenuti.

 Kao da su čekale neki samo njima znani „ pravi „ trenutak .

 Točno se moglo predvidjeti da nešto „ spremaju“....., nešto odlučno, njihovo, ali neminovno .....

I tako ubrzo jednog  jutra više ih nisam zatekla u podrumu gdje su napravili mali, skučeni, blatom i grančicama obloženi dom. Dom između cijevi centralnog grijanja, dom više duži nego širi, ali njima drag jer su tu stvorili svoje toplo gnijezdo, za njih najljepše i najdraže na svijetu....

Nisam željela maknuti tu tako dragu uspomenu na njih.

 Ostavila sam gnijezdo kao uspomenu da stoji i dalje.

Podsjeća na ta mala bića koja su se radovala životu i koji su s velikom pažnjom prolazili kroz sve faze roditeljstva .

                 Gnijezdo je ostalo netaknuto, onako malo nakošeno, sa puno vlati trave koja visi, pa čak i sa pokojim perom koje je služilo za njegovu gradnju.

Ove godine, kao da su znale da ih još uvijek čeka njihov dom.

 Doletjele su , hrabro uletjevši u prostor. Doduše dvije plavičaste lastavice najprije su u utorak prije Uskrsa , napravile nekoliko krugova po zraku , valjda provjeravajući da li je to taj „ njihov prostor“ . I onda odjednom ulet, jedne , pa druge i potom tako prodoran , veseli cvrkut.

 Da , to je njihov prošlogodišnji dom. Čekao ih i dočekao, isti onakav kakvog su i ostavile ...... Nije ga trebalo puno popravljati .....

Tih dana zadržavale su se uglavnom na anteni smještenoj na krovu, sunčajući se i „čavrljajući“ na svojem piskavom jeziku. Bile su vesele, razdragane i stalno dizale krila, uređujući ih i završavajući sa karakterističnim cvrkutom.

Na veliki četvrtak ušle su u svoj dom ..... Najprije jedna .... sjedila je noću na cijevi od centralnog , nedaleko gnijezda i ujutro odlazila i navečer se vraćala. Za par dana dobila je društvo..... Druga lastavica joj se pridružila. Bile su zajedno .......

No, ubrzo uz njih oko ulaza kuće sa dvorišne strane, neposredno u blizini spusta prema gnijezdu lastavica povratnica , počele su kružiti nove dvije plavičaste ljepotice rašljastog repa......

Gledam i ne mogu vjerovati , lete u krug ..... lete.....

 Sada su im se pridružile i lastavice povratnice odletivši u podrumski dio gdje je njihovo staro gnijezdo ......Kao da su im željele pokazati svoje malo neokrnjeno „ carstvo“.

Nove su , vesele , oblijeću stepenice koje vode prema kući i na stropu gdje visi lampa u obliku kovane lanterne sjedaju i nešto „ dogovaraju“ cvrkučući.

 I tako , malo odlete , pa se vrate......

Idući dan na stepenicama se vide ispali komadi grančica, vlati trave i malo onako uneređeno ..... Pa, tko je to, nitko se ne vidi ? Naginjem se na jednu , pa na drugu stranu, lampe visilice . Ako su lastavice..... pa gdje su ?Pa ne vide se ......

Tijekom dana, pa evo idu graditelji, nose „ materijal“, vrijedno slažući svoju „ konstrukciju“.....

Uživala sam gledajući kako na samom vrhu lanterne, na metalnom pokrovu koji ih dijeli od velike žarulje grade svoje malo novo gnijezdo.

Čupavo ispočetka, pa sve ljepšeg i ljepšeg oblika ......

I mislila sam da ih nema, jer ih nisam mogla vidjeti na večer iako sam otvorila svjetlo . One su se vješto uvukle u svoje toplo skrovište.

Po dnevnom svjetlu izašla sam na dvorište i iz daljine uperila pogled prema ulaznim stepenicama prema lanterni i imala što vidjeti .....

Tu su ...... rašljasti repići virili iz gnijezda, a one se sčućurile i bile tiho. Uživale su . Smirile se , znajući da su tu sigurne ....

Bila sam očarana ljepotom tih meni osobito dragih ptica, sa njihovim izborom da im moj dom postane i njihov dom .

Oni imaju i svoje „ susjede“  koji krase donji dio moga doma, u prijašnjem gnijezdu.

Neka, neka ih .....

 Neka zajedno lete, neka se svi zajedno druže . Neka tu stvore potomke , neka ih

„podignu“pod mojim krovom, da divna plavičasta stvorenja.

Drage su, umilno gledajući svojim strašljivim okicama , ali ipak vjeruju da im se ništa neće   dogoditi, jer one to osjećaju .

Osjećaju da ih ljudi vole, da su željene i da svojim postojanjem i prisustvom ukrašavaju svaki dom.

Ukrašavaju i čine ga blaženim......

Stoga, uz dvije „ obitelji“ rašljastih ljepotica uživam u ovim lijepim sunčanim danima.

Kao što sam jednom prilikom napisala, lastavice su ptice koje šire ljepotu života upravo svojim odnosom prema svojim mladima.

One su lijepe, naprosto plijene ljepotom metalno plavo smeđe bolje i rašljastim repom. Svojim umilnim cvrkutom kao da govore da se isplati živjeti , kako god bilo ......

One su strpljive , baš kao i priliči njihovom životu.

I danas , gledajući ih ponovno, ostajem pod tim dubokim , emotivnim dojmom.....

Tom doživljaju ljepote malih letećih bića , pridonose i moje zelene kućne biljke, širokolisna lira, fikus, te razgranata palma iznijete na dnevno svjetlo i svježinu.

 Još jedno vrijeme biti će u zavjetrini da ih slučajno, nenadano nevrijeme ne uništi. Kada ta eventualna opasnost prestane, premjestiti ću ih na drugo mjesto gdje će moći bolje raširiti svoje raskošne grane, upijajući zrake sunca, stvarajući lijepo lisno zelenilo.

       Ljepota proljeća , tada će biti u pravom smislu, praznik za oči i dušu.

Gordana Sedmak Jednačak

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA