Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KALANHOA ŽUTA I ŽARKO CRVENA – ZAHVALNI SUKULENTI

 

KALANHOA ŽUTA I ŽARKO CRVENA – ZAHVALNI SUKULENTI

U okruženju zelenih biljaka, a posebne biljke pod nazivom lira širokih mesnatih listova i klorofita odnosno zelenog ljiljana, smjestila sam biljke iz roda sukulenata.

Lijepa lira sočnih zelenih listova, te elegantni zeleni ljiljan koji raskošno širi svoje prošarane bijelo zelene listove naprosto dopunjuju dojam, dviju kalanhoa stavljenih između njih.

 To su izrazito žuta , te žarko crvena kalanhoa. Izrasle su u raskošne biljke. Biljke koje dominiraju prostorom, jer svojim cvatom privlače posebnu pozornost....

Nisu nimalo zahtjevne za uzgoj , samo ih treba voljeti,ponekad zaliti,te voditi računa da neki od biljnih parazita ne uništi njihovu raskoš .

Ukoliko se to ipak dogodi, obavezno ih tretirati sa sredstvima koja su danas dostupna u svakoj biljnoj ljekarni. Na taj lagan i učinkovit način možemo ih vratiti „ u život“ , a njihov izgled će ponovno biti zdrav, a listovi puni i zeleni bez traga bivše ugroze.

Za kalanhou, tu nježnu biljku sitnih mirisnih cvjetića kažu da je jedna od najljepših pripadnica sukulenata, a ima je diljem svijeta. Omiljena je upravo zbog svojeg atraktivnog izgleda i dugetrajnosti cvjetova.

Kalanhou još nazivaju boginjom suza, jer je prema jednoj legendi nastala iz suze jedne zaljubljene boginje. Danas se najviše proizvodi u Danskoj.

Njezina visina varira od 20 do 40 cm. Moja crvena kalanhoa zadržala je niži rast, dok je žuta stremeći negdje u visinu, pružila svoje vitke grančice i listove visoko prema svjetlu. Na vrhu svake grančice „ okitila „ se nježno žutim cvjetićima. Cvjetići skupljeni na vrhu kao grozdovi daju joj poseban čar.

Tu dolje je njezina „ prijateljica“ žarko crvena kalanhoa koja je iste starosti ali je „ željela“ ostati manja i usmjeriti svoje sokove na punjenje listova i čarobnih cvjetova.

Obje ,onako zajedno daju sliku sukulenata koje treba imati svaki dom.

Ta biljka je biljka kratkog dana i najčešće počinje cvjetati tek u zimskim mjesecima i to kada su dani kraći i kada nema previše svjetlosti. 

Jednostavna je za uzgoj i ne zahtjeva previše brige. Optimalna temperatura za rast i cvjetanje je 12 do 30 stupnjeva Celzijusa. Kao sobna biljka naraste do najviše četrdesetak centimetara .

 Lijepe su i niske, kuglaste , te kalanhoe višeg rasta.

Mesnati listovi su tamnozelene boje i to sa gornje strane, dok su sa vanjske strane  blijedo zeleni. Ukoliko primijetimo njezin „ tužan“ opušten izgled to je znak da smo joj dali previše „piti“. Listovi su tada klonuli i pojavi se plijesan. Tada treba brzo reagirati , te odstraniti izdanke i pustiti da se osuši.

Pustiti je da se „ odmori“.  I ona će nadoći , ona će se oporaviti ubrzo.

Svakako treba imati na umu da ne podnosi prskanje po listovima. Stoga to nikako ne činiti , a prihranu napraviti jednom mjesečno i to gnojivom za sobno bilje.

Ovo je zapravo idealna biljka za sve one zaboravne i za prezaposlene koji ponekad i zaborave na svoje „žedne „ prijatelje.

Moguće ju je i razmnožiti. To se radi pomoću tzv. reznica. U proljeće uzmemo vrh reznice i ukorijenimo ga u vlažni supstrat. Nakon nekoliko tjedana se zakorijene i tada imamo presadnice koje zasadimo u nama omiljene posudice za ukrasne biljke.

Ne podnosi minuse , te je zimi treba obavezno unijeti u kuću , a ljeti za vrijeme izravnih sunčanih zraka skloniti kako nebi došlo do ružnih smeđih fleka na listovima.

 Znači, u razdoblju od jeseni do ranog proljeća izravna sunčeva svjetlost neće joj naškoditi, dok u ljetnim mjesecima od sunca može dobiti opekline odnosno ružne smeđe fleke. Inače dobro podnosi sušna razdoblja, te je dovoljno da je u ljetnim mjesecima zaljevamo jednom tjedno. U zimskim mjesecima svaka 2 do 3 tjedna i to sa malo vode. Da bi bili sigurni kada zaliti, najbolje je opipati zemlju, te zaliti tek onda kada je potpuno suha i rastresita. Ukoliko listovi izgledaju tanje i mlohavo, tada je biljka „ žedna“ , te joj obavezno treba dodati vode.

Pri tome moramo imati na umu da zadržavanje vode ispod posude nije dobro za biljku. Ukoliko pretjeramo sa zalijevanjem, listovi klonu i pojavljuje se plijesan.

U fazi kada cvjetovi kalanhoe uvenu, treba ih ukloniti i ostaviti biljku da se odmori i pri tome smanjiti zalijevanje. Povremeno joj je potrebno prebrisati listove mekanom krpom, te ukloniti ocvale cvjetove.

U ljetnim mjesecima svakako je staviti na balkon ili terasu na zaštićenom mjestu od kiše i direktnog sunca .

 Međutim od jeseni do proljeća joj godi sunčeva svjetlost i može se držati na osunčanom prozoru. Ja svoje kalanhoe držim u staklom zatvorenom prostoru , gdje imaju dovoljno vlage i umjerenog svjetla koji direktno ne ugrožava njihov rast.

Znači, kao lončanica mora se unijeti preko zime u tzv. zatvoreni prostor.

Jako sporo raste , a za pravilan rast potrebno joj je dosta svjetlosti. Voli prirodno svjetlo. Idealna mjesta su joj srednje ili jako svjetle lokacije, ali ipak ne na izravnom suncu. Cvjeta zimi na toploj južnoj prozorskoj dasci, a ljeti najbolje na balkonu. Tada je naprosto „ okupana“ sitnim mirisnim cvjetovima. Nije jako velika tako da je lako naći mjesta za njezin smještaj.

Kada je osvjetljenje slabo pupoljci se ne otvaraju. Što više svjetla dobiva to ljepše i bogatije izgleda.

Ljepotica je to podrijetlom iz tropskih krajeva za koju se nije teško brinuti. To je sobna biljka koja dugo, dugo cvjeta. Stvorena je za stanove sa suhim zrakom, jer u listovima zadržava vlagu i pomaže regulirati svježinu u svojoj okolini.

Dolazi u širokom rasponu boja od naranđaste, ružičaste, crvene, bijele, žute. Cvatuća je to biljka koju treba preporučiti svakom domaćinstvu.

                Stoga ukoliko želite oplemeniti svoj stambeni prostor , svoj radni prostor sa biljkom koja nije zahtjevna glede održavanja svakako izaberite kalanhou. Odaberite jer će ona dodatno „ podići“ prostor u kojem boravite. Ona će ga oplemeniti raskošnim, te  nježnim mirisnim cvjetovima , a ujedno će unesti dašak prirodne ljepote ......

To je ono što nam svima treba , jer bojom iz biljaka, mirisom iz prirode možemo se prepustiti životu koji će smanjiti svakodnevnu napetost sa kojom se susrećemo.

Biljke, ovakve kao što je kalanhoa sa svojim lijepim, nježnim i romantičnim cvjetovima u vedrim bojama znatno će doprinjeti takvom osjećaju . Tada mu se samo trebamo prepustiti.......

 

Gordana Sedmak Jednačak

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA