PROCVALE I SAMO ŠTO NISU

PROCVALE I SAMO ŠTO NISU

Stavljene jedna pored druge, kućne biljke stvaraju poseban sklad. Sklad tako potreban svakom domu dajući poseban štih i time upotpunjavaju atmosferu i  toplinu“ doma.

Svaki prostor oplemenjuju, dajući  posebnu  svečanu notu. To je posebno vidljivo kada procvatu ili kada je cvat u nagovještaju. Tada  se naziru pupovi koji će uskoro svojim otvaranjem dodatno ukrasiti biljku .

Stoga je lijepo imati biljke u svom interijeru.

Brinući se o njima pratimo njihov razvoj , njihov rast , napredovanje...... Ujedno, kada na njima primijetimo kakvu promjenu, vezanu za oboljenje kao što su npr. sušenje, napad nekih insekata  i slično , možemo reagirati gotovo odmah. Svojim biljkama  pomažemo primjenom poznatih sredstava kako bi ih ponovno „ vratili u život „.

Rješavamo ih ugroze u vidu napada insekata ili nekih drugih biljnih bolesti, te im dodatno za snagu dajemo prihranu kako bi „ ojačale“.  Tako one postaju sposobne za daljnju ulogu uljepšavanja okoliša.

Biljka koja je dosta zastupljena u mojem domu je egzotična orhideja.

Imam je u raznim bojama , ali orhideja u toploj žutoj boji posebno mi je prirasla srcu.

Ona je najaktraktivnija sobna biljka.

Stoga sam je sljubila u zajedništvo sa još dvije biljke koje su mi posebno drage.

To su božićni kaktus intenzivne roza boje i kalanhoa svjetlo crvene boje. Te tri biljke zajedno čine lijepu kompoziciju raskošnih boja.

Nisu su se sve rascvale do kraja ....kod nekih je puni cvat tek u nagovještaju .....u vidu punih

„ sočnih „ pupova.

Atraktivna i elegantna orhideja pokazuje svoju raskoš u cvjetovima tople boje poput sunca.

Lagano širi grančice na sve strane, „ šepureći „ se svojom ljepotom. Grane ponosno streme u zrak, kao da žele uhvatiti što više sunca na sunčanoj strani prozora.

Visoka je, tanka i puna rascvalih cvjetova sa pokojim pupom koji će uskoro otvoriti svoje latice.

Ona mi je posebno prirasla srcu jer je poklon koji rado prima svaka žena, ali k tome poklon od meni posebno drage osobe. Stoga vodim računa o njoj , želeći joj „ugoditi „ kako bi mi što duže bila na životu.

Njezinu stabljiku i listove oble i pune soka, dodatno ukrašava crveni ukras oko ukrasne tegle u koju je posađena. Mašna od crvenog tila dodatno ističe njezine žute cvjetove sa lagano roza rubovima.

Uz tako posebno lijepu i elegantnu orhideju smjestila sam ni malo posebno lijepu kalanhoju. Kalanhoja je biljka zahvalna za održavanje, koja uz svoje mesnate listove ima male ljupke cvjetiće. Tako dodatno izaziva nježnost , upravo tim svojim cvjetovima koji su sitni , a koji su naprosto načičkani na jednom mjestu. Na tankim grančicama puno je malih pupova koji se postepeno otvaraju i kao da se „ smiješe“ postepeno se rastvarajući. Tako tvore lijepe rascvale grozdove crvene boje.

Cvjetovi dugo traju , a kada se osuše nadomještaju ih novi upravo otvoreni. Biljka koja je fantastična za uzgoj, ne iziskuje posebnu brigu , već samo prostor gdje može pokazati svoj šarm. Jednu prozorku dasku gdje u „ društvu“ sa ostalim biljkama može pokazati svoj izgled.

Ljepota ugodna oku je ono što svaka biljka pruža ne samo svom vlasniku , nego i svima onima koji i nehotice bace pogled na njih.

Nekada čovjek u žurbi ili ako niti nije sklon zapažanju ,  „ uhvati se u zamku „ , te mu se pogled zaustavi na rascvaloj biljci.

Osjeti nježnost  i posebnu ljepotu ugodnu oku ...... To je čar koju mogu izazvati samo kućne biljke.

U mojoj „ kompoziciji “ biljaka nalazi se i božićni kaktus. Procvao samo djelomično , sa pokojim cvijetom u intenzivnoj roza boji. Upravo ti rijetki rascvali cvjetovi kao tuljci slobodno vise niz slabašne grančice. Člankovite  zelene grančice koje se slobodno šire na sve strane. Upravo to njihovo širenje daje posebni pečat raskoši procvalih cvjetova.

Pravilna njega i pažnja biljaka , te čuvanje od prejakog svjetla i prevelike vlažnosti itekako su bitni.

Bitni kako bi one opstale , kako bi uzvratili na našu ljubav i pažnju. Uzvratili sa puno cvjetova i novih listova. Kako bi i dalje u svojem zajedništvu , u kompoziciji u kojoj najbolje uspijevaju i dalje krasile prozor prema jugu .

Kako bi svojom elegancijom i atraktivnošću izazvale smiješak na licu promatrača.

Malim , lijepim stvarima čovjek si obogačuje život i na taj način oplemenjuje sebe i druge.

Gordana Sedmak Jednačak

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

NAVIGACIJA