Izrada suvenira – umjetnost ili igra?!

65.poklon za godišnjicu braka   sat 30x30cm
Suveniri su maleni predmeti koje najčešće vežemo za neki grad ili neku turističku destinaciju koju smo posjetili.
Oni su naš posjetnik na to vrijeme i trenutak u kojem smo uživali.
Nekako je teško zapamtiti sve ono lijepo što nam se dešava na putovanjima, zato uvijek nastojimo sa sobom ponijeti barem jedan komad suvenira. Suveniri su također, idealan poklon dragim nam ljudima. Mnogi od nas ni ne znaju da riječ suvenir potječe od francuske riječi souvenir koja znači sjećanje! Zato ni ne čudi pravi smisao i značenje tih malenih podsjetnika na važne nam događaje...

Hrvatska ali i susjedne nam države, imaju bogatu riznicu prirodnih ljepota i znamenitosti koje najčešće možemo pronaći na suvenirima. Licitarsko srce je Hrvatski tradicijski suvenir koji se nekada poklanjao djevojkama. U to vrijeme to je bio znak da mladići iskažu svoju namjeru prema određenoj djevojci i pokažu svoju odabranicu. To je vrlo lijep dio naše povijesti, koji je i danas vrlo vrijedan spomena. Kada bi mladić djevojci poklonio licitarsko srce, istog trena bi znao hoće li ta djevojka biti njegova ili ne. Na njoj je samo bilo, da uzme srce ili ne. Tradicijska kultura i običaji se razlikuju od naroda do naroda, a svaki od naroda ima svoju priču koju volimo čuti.

Odlasci u druge krajeve i posjet drugim ljudima i narodnostima, sa sobom vuče i upoznavanje s raznovrsnom kulturom i narodnim predanjima. Od tih predanja i kulture naroda, najčešće se i izrađuju suveniri. Oni mogu biti povijesni, kulturni, emocionalni, nacionalni...pa sve do suvenira od brojnih biljaka ili kapljica rakije. Kojim god dijelom naše zemlje krenuli, vidjet ćete da se i suveniri razlikuju. Svaka regija, podneblje pa i mjesta imaju svoju priču, sveca ili neki događaj kojega su pretočili u suvenire. Suveniri se mogu izrađivati od tijesta (licitarska srca), keramike, drveta, kamena, biljaka, stakla....

Pravi suveniri se ručno rade. Komercijalizirane suvenire, nekako uvijek nastojimo izbjegavati. Vrlo je važno ponijeti sa sobom ili pokloniti dragim nam ljudima dah povijesti, načina života ili običaja na autentičan i unikatan način. Pravi suveniri su upravo takvi, autentični i unikatni. Svaki dio naše zemlje posjeduje neke svoje originalne suvenire, koji pripadaju svim ljudima koji tamo žive. Suveniri su najbolje rečeno, dah naroda pretočen u taj maleni predmet. On je dio kulture i običaja, zato je vrlo važno pristupati mu s punim poštovanjem.

Iako mnogi smatraju da su suveniri samo pokloni koje kupujemo kada odemo na more, ja se ne bi složila s tim! Oni su više od toga. Oni su dio jedne civilizacije, jednog naroda i njegovih običaja, oni su njihov život i vjera. Zato smatram da se suvenirima treba posvetiti malo veća pažnja!

 Autor: Jasmina Tutić

Bavite se izradom unikatnih suvenira, a htjeli biste pokazati svijetu svoje radove, pošaljite nam Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.kako bih Vaše radove mogao objaviti na web stranici.

 

 

 

 

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.