'VJEČNI CVJETOVI' Poetska priča od kamena

Djela Snježane Gelić koja su uključena u niz 'Vječni cvjetovi' u potrazi za neprolaznom estetikom svoje utemeljenje pronalaze u materijalu i i neobičnoj assemblage tehnici.

Radi se o jednoj bajkovitoj i poetskoj priči sastavljenom od kamena, a posebnoj atmosferi pridonosi ambijentalno svjetlo koje pronalazimo instalirano na nekim njenim djelima.

Nakon dvije skupne izložbe u Njemačkoj, Snježani Gelić (rođ. 1981.) ovo joj je druga samostalna izložba izrasla iz cjeline radova koji su spojeni tematikom i stilom: prirodni elementi koji nas okružuju u prirodi.

Izložba 'Vječni cvjetovi' otvara se danas u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, i može se pogledati do 7. prosinca.

Izvor: http://www.jutarnji.hr/-vjecni-cvjetovi--poetska-prica-od-kamena/1463334/

"SUVREMENA UMJETNOST" u centru Cvjetni

Otvorenje izložbe: srijeda 2.12. u 18 sati

vrijeme: 2.12. 2015–30.12..2015

mjesto: Zagreb; CENTAR CVJETNI, Trg Petra Preradovića 6/1

http : www.remek-djela.com & www.centarcvjetni.hr

U prostoru "Centar CVJETNI" u Zagrebu na trgu Petra Preradovićeva br. 6 na 1. katu, uslijediti će zanimljiva i prestižna izložba slika i skulptura pod nazivom “ SUVREMENA UMJETNOST”. Riječ je o skupnoj izložbi koja će po prvi put biti prestavljena u prostoru Centar CVJETNI na čak 500 m2 izložbenog prostora. Ova izložba, organizirana upravo u predbožićno vrijeme, ima za cilj predstaviti raznovrsnost hrvatske likovne scene i modne revije poznatih kreatora.

Jasenka VukelicEugen-Feller

Umjetnici koji sudjeluju: Boris Demur, Petar Dolić, Marija Dujmović Kondres, Nikolina Ivezić, Svjetlan Junaković, Petar Hranuelli, Alana Kajfež, Tisja Kljaković Braić, Eugen Feller, Milena Lah, Julije Knifer, Marina Stoponja , Josip Stošić, Niklola Vudrag, Jasenka Vukelić, Josip Zanki.

Izložbu će otvoriti : povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže


Radno vrijeme izložbe
: ponedjeljak - petak od 16:00 do 21:00 subota od 10:00 do 15:00 nedjeljom zatvoreno


Julije-KniferSvjetlan_Junakovic

Duhovita i zaigrana, lijepa – pardon: estetizirana i ukrašavajuća, začudna i luckasta, spiritualna i mistična, iznenađujuća i zabavna… - sve su to epiteti i određenja koja se otprve mogu primijeniti na djela suvremene umjetnosti. Namjerno ističem suvremene jer ozbiljan karakter koji je nekada bio imanentan umjetničkom stvaralaštvu izgubio se, nestao.

Nestao zajedno s tradicijskim, ritualno-simboličkim karakterom svekolike produkcije koju smo a posteriori imenovali umjetnošću, nestao s njenom važnošću za zajednicu, s naglašenom vjerskom, državnom ili nacionalnom reprezentativnošću.

Zašto je tomu tako? Očito, zbog promijenjenih vrijednosti, pa se namjesto kolektiviteta sve više ističe individualnost. I doista, umjetnost je danas više nego ikada – to nitko ne može niti pokušava osporiti - ponajviše prostor za nesputano izražavanje vlastite osobnosti. Međutim, ono što se eventualno osporava jest njena relevantnost. U vremenima kada, naizgled, ništa nije bitno. I zato bi netko, ponekad uistinu opravdano, mogao tvrditi, suvremena je umjetnost neozbiljna. Dapače, unatoč čitavom nizu odlika pobrojanih na početku ovoga teksta, naizgled nepotrebna.

Takav se zaključak oslanja na konvencionalne funkcije umjetničkih djela kojima sama umjetnost po sebi nije bila najvažnije svojstvo. U međuvremenu, od pojave modernizma naovamo, koncept umjetnosti transcendirao je također – kako nas upozorava E. H. Gombrich - koncept puke vještine, dosezanja perfekcije, odnosno savršenosti koja teži do razine remek-djela. Umjetnost se emancipirala od svih tih naslaga i ostala sama, na vjetrometini, bez oslonca na kanone – te pouzdane kavalire te posljedično bez kriterija.

I tu sad, na ovom kritičnom mjestu u priči za našu junakinju – suvremenu umjetnost, dolazi do obrata. Ako više nije potrebna kao dvorkinja rituala, doduše, nezamjenjiva, ako je veličanstvenost koja ju je pratila na pijedestalu davno prošla, nove vrijednosti koje uz nju vežemo čine je ponovno, više nego ikada, nezamjenjivom. U komodificiranom svijetu današnjice potrebna je naprosto kao oaza duha i to je ona neprekinuta konstanta koju nalazimo, barem ako iskricu, u svakoj kreativnosti. Radovi okupljeni na izložbi u Cvjetnom lijep su primjer kako se i koliko ta kreativnost rasplamsala, ili primjereno prostoru: rascvjetala u djelima šesnaestoro suvremenih hrvatskih umjetnika.

Nikola Albaneže

3 Bijenale slikarstva u Domu hrvatskih likovnih umjetnika do 6. prosinca.

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika, u popularnom Meštrovićevom paviljonu, 29. listopada 2015. otvareno je treće izdanje značajne kulturne manifestacije, Bijenale slikarstva, koje će trajati sve do 6. prosinca.

Kroz radove 38 odabranih umjetnika, predstavit će se presjek istaknutog stvaralaštva hrvatske slikarske scene u posljednje dvije godine.

Tradicionalno, u okviru Bijenala slikarstva ugošćuje se i izložba inozemnih autora kojom se, prema konceptu gostujućeg kustosa, predstavlja presjek slikarske scene jednog europskog grada (2011., “I am Berliner”, Berlin; 2013., “Vienna calling”, Beč). Ove godine ugošćuje se izložba iz Poljske, EXPORTING GDAŃSK pod kustoskim konceptom Katarzyne Kosmale.

Bijenale slikarstva pokrenulo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika 2011. godine s idejom predstavljanja trenutačnog stanja hrvatske slikarske scene izložbom koja predstavlja širok presjek likovnog stvaralaštva generacija koje je aktivno oblikuju.

Bijenale prati razvoj i trenutačne dosege hrvatskog slikarstva predstavljajući prepoznatljive nastupe i autore u zadnje dvije godine.

Ovo je prilika da javnost na jednom mjestu upozna različite generacije, nasljeđa i poetike pojedinačnih autora.

Hrvatsko suvremeno slikarstvo svojim legitimitetom zauzima referentnu točku na umjetničkoj sceni što se ovom izložbom i potvrđuje

A`Design Awards 2015 proglašenje pobjednika

Međunarodno natjecanje A’ Design Awards & Competition objavilo je najbolji dizajn u svim područjima dizajna za 2014 - 2015 godinu

golden-laurel-wreath


A’Design Award & Competition, (designaward.com), najveća svjetska nagrada u dizajnu objavila je rezultate natjecanja u dizajnu za 2014 - 2015 godinu: 837 pobjednika iz 83 zemlje u 89 različitih disciplina. Radove sudionika je pažljivo ocjenjivao međunarodni žiri sastavljen od iskusnih akademika, uvaženih novinara profesionalaca i iskusnih poduzetnika koji su se detaljno posvetili radovima dok su glasali.

Entuzijasti i urednici iz cjelog svijeta pozvani su da otkriju inspiraciju, posljednje trendove u umjetnosti, arhitekturi i tehnologiji tako što će posjetiti galeriju pobjedničkih radova A’Design Awards natjecanja na http://www.design-interviews.com

Rezultati A’Design natjecanja objavljuju se 15. travnja svake godine. Najbolji proizvodi, projekti i usluge koje odišu najboljim dizajnom, tehnologije i kreativnost nagrađeni su u ovom natjecanju. Kao znak nadmoći u dizajnu i inovacijama. Postoji pet nivoa rangiranja: Platinum, Gold, Silver, Bronze i Iron A’Design nagrada. Ove nagrade dodjeljuju se svake godine u svim disciplinama. Dizajner, kompanije i institucije iz svih zemalja svake godine se pozivaju da odaju priznanje svojim djelima sudjelovanjem u ovom natjecanju.

A’ Design Nagrade dodjeljuju se za Dobar Prostorni dizajn (Arhitektura, dizajn Enterijera, Urban dizajn i Pejzažna arhitektura) Dobar Industrijski dizajn (Dizajn proizvoda, uređaja, vozila i Dizajn strojeva), Dobar reklamni dizajn (Grafički dizajn, Marketing dizajn), Dobar modni dizajn (Dizajn odjeće, Modnih dodataka, i Dizajn obuće) Dobar dizajn u području usluga, strategija, kvaliteta i inovacije) takođe i dostignuća u umjetnosti i literaturi.

Dobitnici sudjeluju glamuroznoj gala večeri u Italiji, gdje se pozivaju na binu da prime svoj pehar, A’ Design nagradu i godišnji almanah. Također imaju šansu da sudjeluju u izložbi najboljih dizajnera godine, kako bi prezentirali svoj rad u Italiji.

A’Design Nagrada je cjenjen i sveobuhvatni komplet koji se daje pobjednicima kako bi približili svoje radove međunarodnoj publici. Pored pehara, nagrade i almanaha, A’Design Nagrada uključuje i PR i marketing usluge, kao što su prijevod nagrade, priprema za tisak i doživotna licenca za korištenje našeg logoa.

Dok je izdanje za 2014 - 2015 godinu završeno, natjecanje za 2016. godinu je otvoreno. Zainteresirani dizajneri, umjetnici arhitekti i kompanje mogu se registrirati i priložiti svoje radove na https://competition.adesignaward.com i gdje mogu naći sve informacije vezane za takmičenje kao što su kriteriji, važni datumi, imena sudaca, obrasci.

O nama:

A’Design Awards su osnovane kako bi podigle svijest o dobrom dizajnu. Krajnji cilj A’Design natjecanja je da podstakne dizajnere, kompanije i brendove cijelog svijeta da stvore bolji proizvod, uslugu i sistem koji će doprinijeti čovječanstvu. A’Design Awards natjecanje podstiče dizajnere širom svijeta da stvaraju proizvode i projekte koji bi nudili veću funkcionalnost, superiornu estetiku, efikasnost, održivost i učinak. Saznajte više o A’Design Award & Competition na http://www.nagradazadizajn.com

Ana Kovačić - samostalna izložba

vrijeme: 18.12.2015. - 20.01.2016.19,30

mjesto: Virovitica; Gradski muzej Virovitica

U petak, 18. prosinca, u 19,30 sati, u Gradskom muzeju Virovitica, otvara se samostalna izložba Ane Kovačić pod nazivom 'Gdje je Jasenaš?'. Izložba ostaje otvorena do 20. siječnja 2016.

Ana Kovacic


Autorica Ana Kovačić 2010. završila je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2013. nove medije na odsjeku za Animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2014. član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagala je više puta samostalno i skupno u Hrvatskoj i inozemstvu. 2015. osvojila je nagradu festivala Vizura Aperta u Momjanu, a 2013. nominirana je za nagradu Essl.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.